AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU
NATIONAL FOOD SAFETY
SIGURANŢA ALIMENTELOR
AGENCY
A REPUBLICII MOLDOVA
OF THE REPUBLIC OF MOLDOVA
str. M. Kogălniceanu, 63, MD-2009, , mun. Chişinău
63 M. Kogalniceanu Str., MD-2009, Chisinau,
Republica Moldova
Republic of Moldova
Tel/fax. (+373 22) 26-46-40, 29-47-31, 26-46-60
Tel/fax. (+373 22) 26-46-40, 29-47-31, 26-46-60
e-mail: xxxx@xxxx.xxx.xx, www.ansa.gov.md
e-mail: xxxx@xxxx.xxx.xx, www.ansa.gov.md
Nr. 08-12-3362 din “ 03 ” 07. 2024
La nr. f/n din “25 ” 06. 2024
Dnei Ana
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx@xxxxxxxxx.xx
Urmare a solicitării dvs, privind accesul la informație, trimisă prin intermediul
portalului electronic
xxxx@xxxx.xxx.xx, înregistrată la Agenția Națională pentru
Siguranța Alimentelor (în continuare - Agenție) cu nr. A-621/24 din 26.06.2024, referitor
la următoarele informații de interes public, vă informăm după cum urmează:
1. În R. Moldova nu sunt Reglementări Tehnice sau careva acte normative, privind
conservarea frunzelor de viță-de-vie.
2. La moment o astfel de activitate nu este reglementată tehnic, din care
considerente se aplică prevederile art. 13 și 131 din Legea 306/2018 privind siguranța
alimentelor, în special, respectarea cerințelor privind siguranța și calitatea acestor produse
la toate etapele lanțului alimentar, elaborarea unei instrucțiuni tehnologice, aprobate de
operatorul din domeniul alimentar (ODA) -
persoana fizică sau juridică responsabilă de
respectarea reglementărilor din domeniul alimentar în cadrul întreprinderii din domeniul
alimentar aflată sub controlul său, care se prevadă cerințe față de materiile prime,
produsele finite, utilizarea de aditivi alimentari respectând cerințele
Regulamentului
sanitar privind aditivii alimentari aprobat prin HG nr. 229/2013, indicatori de
inofensivitate conform
Regulamentului sanitar privind contaminanții din produsele
alimentare, aprobat prin HG 520/2010, stabilirea termenului de valabilitate, metode de
analiză, prevederi de etichetate în conformitate cu Legea nr. 279/2017
privind informarea
consumatorului cu privire la produsele alimentare, ambalare respectând cerințele
Regulamentului sanitar privind materialele și obiectele destinate să vină în contact cu
produsele alimentare, aprobat prin HG nr. 308/2011, condiții de expunere, păstrare,
transportare, înregistrarea activității conform Legii nr. 231/2010
cu privire la comerțul
interior, etc.
De asemenea, operatorii din domeniul alimentar, la etapa de producție, sunt obligați
să organizeze și să efectueze, pe parcursul fluxului tehnologic, controlul siguranței
produselor alimentare, să înregistreze rezultatele acestuia și să le păstreze pe o perioadă
de un an de la data-limită de consum sau de la data durabilității minimale, sau de la ultima
zi a termenului de valabilitate, ghidându-se de prevederile actelor legislative și normative
în vigoare pe teritoriul R. Moldova menționate supra.

3. Operatorul din domeniul alimentar pentru desfășurarea unei activități, trebuie să
dețină de acte permisive, eliberate de către organele abilitate:
- notificare, care se eliberează de către Direcția comerț, prestări servicii și
alimentație publică (
Modul de eliberare a notificării poate fi vizualizat pe pagina oficială
a Direcția comerț, prestări servicii și alimentație publică, din cadrul Direcției Generale
Economiei, Comerț și Turism a Consiliului municipal Chișinău);
- certificat de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor, care se eliberează de
către Agenție.
Astfel, pentru obținerea certificatului de înregistrare în domeniul siguranței
alimentelor, ODA trebuie să depună o cerere prin următoarele modalități:
1. electronic, prin intermediul portalului serviciilor publice (www.servicii.gov.md) sau
prin intermediul poștei electronice (sub formă de document electronic cu semnătura
electronică avansată calificată, prin intermediul mijloacelor electronice de
comunicare);
2. personal sau prin intermediul unui reprezentant împuternicit conform legii, direct la
ghișeul Subdiviziunii Teritoriale Siguranța Alimentelor cu statut de direcții ale
Agenției (STSA), în raza căruia ODA dorește să desfășoară o activitate, unde cu
ajutorul recepționarului accesează SIA GEAP;
3. prin scrisoare recomandată.
La recepționarea cererii de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor,
reprezentantul ghișeului unic acordă solicitantului certificatul constatator conform
prevederilor și modelului, stabilite de Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin
autorizare a activității de întreprinzător.
La depunerea cererii în numele solicitantului în sistemul SIA GEAP de către
ghișeul unic STSA, la dosar se anexează în mod obligatoriu cererea scanată pe format de
hârtie.
Lista documentelor care se atașează la cerere pentru eliberarea actului permisiv
sunt:
a) actul ce confirmă înregistrarea activității de întreprinzător în Republica Moldova;
b) copia de pe actul de proprietate sau de pe contractul de locațiune a
imobilului/terenului în care se va desfășura activitatea înregistrată.
În cerere se indică denumirea obiectului, adresa și tipul activităților.
Director general adjunct
Afanasi TARLEV
Digitally signed by Tarlev Afanasi
Date: 2024.07.03 12:02:34 EEST
Reason: MoldSign Signature
Location: Moldova
Prezenta scrisoare a fost semnată în conformitate cu Ordinul directorului general al Agenției Naționale pentru Siguranța
Alimentelor nr.231 din 19 mai 2023 ”Cu privire la stabilirea/delegarea unor competențe și sarcini ale directorului general și ale
directorilor generali adjuncți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor”.
Ex. Godzin G, Constantinovici M.